Acest document din anul 1984 a fost obținut de la Oficiul Comisarului federal pentru arhivele Stasi al fostei RDG (BStU).
BV pentru securitatea statului
Departamentul XV |
Leipzig, 8 noiembrie 1984
bo-kl 2475 / 84 |
Ștampilă ilizibilă
Semnătură indescifrabilă
Informații privind situația politică din RSR
În conversațiile cu un cetățean român vorbitor de limbă germană care s-a aflat ca turist în RFG și despre care se știa că este un fost ofițer (prim-locotenent sau căpitan în rezervă/Comunicații) al forțelor armate române, cu o poziție de clasă marxist-leninistă clară pe probleme de dezvoltare internațională a sistemului socialist mondial și de dezvoltare a socialismului în țara sa, un colaborator neoficial de încredere al unității noastre de servicii a fost informat de acesta că în 1982/83, membrii armatei române au încercat o tentativă de lovitură de stat împotriva guvernului Republicii Socialiste România. Încercarea de lovitură de stat a fost planificată, organizată și pusă în acțiune de personal de rang înalt din cadrul armatei.
Numai prin implicarea unităților speciale (armată și securitatea statului) a fost posibilă dejucarea loviturii de stat și un număr mare de participanți au fost „lichidați” – conform informațiilor sursei române. Vice-ministrul de interne a fugit în Statele Unite împreună cu familia sa.
Motivul acestor puciști a fost suprimarea influenței și exercitării puterii asupra politicii militare și de securitate de către conducerea statului și a partidului. Neoficial, principalele forțe politice din RSR sunt denumite „clanul Ceaușescu”. De asemenea, se știa neoficial că, după dejucarea loviturii de stat, o mare parte a populației, în special din rândul minorităților maghiare și germane care trăiau în România, era încă simpatizantă a puciștilor, deoarece considera că restructurarea guvernului ar conduce la o eficientizare a economiei naționale. Aceștia nu sunt de acord cu politica de îmbunătățire a nivelului de trai al populației. Alimentele de bază prea scumpe sunt disponibile în principal numai prin raționalizare, dar există o varietate mare de băuturi alcoolice disponibile. Această varietate de băuturi alcoolice atrage după sine un consum abuziv de alcool în rândul populației. De asemenea, există păreri potrivit cărora nu merită să muncești, deoarece oricum nu se găsește nimic de cumpărat – de unde rezultă și lipsa productivității muncii.
Zonele populate de minorități maghiare și germane sunt cel mai slab deservite (potrivit informatorului român). Din cauza ofertei reduse și a restricționării particularităților lor naționale (de exemplu, adăugarea de nume românești la denumiri de orașe precum Cluj – Napoca și schimbarea plăcuțelor bilingve a numelor de localități și străzi – acum doar cu denumiri românești), antipatia față de conducerea din România este mare în rândul acestei populații..
De asemenea, se cunoște în mod neoficial că în RSR au loc greve din cauza situației deficitare a aprovizionării și a faptului că nu se prevede nicio creștere economică notabilă. „Autoritățile” par să răspundă cererilor greviștilor, după care purtătorii de cuvânt și familiile lor dispar. Acest lucru creează contradicții în rândul populației.
Aprovizionarea și serviciile necesită îmbunătățire, printre altele, prin întreprinderi meșteșugărești private, dar nu există interes în rândul populației de a prelua o întreprindere meșteșugărească. Statul pune la vânzare întreprinderile mici aflate în imposibilitatea de a se dezvolta, însă când acestea încep din nou să producă din punct de vedere economic, acestea sunt preluate gratuit de stat.
Cetățeanul român a făcut următoarele evaluări ale politicii de informare din RSR:
- rapoarte complexe despre activitățile conducerii statului și partidului – „Clanul Ceaușescu” a fost menționat în aceste rapoarte;
- lipsa de informații despre evoluția politică, militară, comercială, economică și socială actuală sau situația din RSR;
- informații greșite despre dezvoltarea politică, economică și socială din celelalte țări socialiste – de ex., se raportează numai despre „Germania”;
- în schimb, există o acoperire suficientă a situației politice și economice din China, din țările în curs de dezvoltare și din țările din Europa de Vest.
Turiștii români care au vizitat RDG s-au exprimat foarte pozitiv cu privire la forța comercială și economică din țara noastră. Se încearcă formularea de comparații între RDG și RSR, care se dovedesc în cea mai mare parte în favoarea RDG – sunt criticate doar călătoriile limitate în zona economică nesocialistă.
În prezent, se verifică posibilitățile de obținere de informații suplimentare de către colaboratorul nostru neoficial în legătură cu cetățeanul român.
Șef adjunct al Departamentului XV
Semnătură indescifrabilă
Feistel
Locotenent-colonel
Dosarul BStU MfS ZAIG Nr. 14072 Bl. 80-80a 124-126